Waar ben jij Trots op?
Trots en enthousiasme overbrengen
Hoe
Deze oefening kan kort, b.v. als kennismaker, je kunt er ook langer en dieper op ingaan. Laat de deelnemers iets bedenken waar ze trots op zijn. Veel deelnemers vinden dit lastig, omdat het botst met waarden als: wees bescheiden, doe maar gewoon, etc.
Lange versie:
Een voor een komen de deelnemers voor de groep staan en spreken uit waar ze trots op zijn. Let op verbale en non-verbale signalen van zelfrelativering, zoals verkleinwoordjes, wegwuiven, ironie, vluchtig oogcontact, etc. Sommige mensen zullen het vol overtuiging vertellen, anderen zullen het weglachen, geen contact maken en zo snel mogelijk weer gaan zitten. Na iedere deelnemer vraag je aan de anderen: 'Hoe trots klinkt dit'? Vraag ze ook waar dit aan ligt. Werk met iedere deelnemer een paar minuten om die trots zichtbaarder te maken.
Korte versie:
Een voor een staan de deelnemers op en zeggen waar ze trots op zijn. Sommige mensen zullen het vol overtuiging doen, anderen zullen zo snel mogelijk weer gaan zitten. Na iedere deelnemer vraag je aan de anderen: 'Hoe trots klinkt dit'? Al naar gelang de sfeer kun je deelnemers vragen om het nog eens te proberen.
Nabespreken
- Verbale en non-verbale signalen van zelfrelativering
- Vind je dit leuk of lastig?
- Congruent gedrag