Skip to main content

Tafeltje-Dek-Je

Ervaren wat feedback geven moeilijk maakt.

Benodigdheden
Spullen om een tafel mee te dekken: kleed, bord, vork, mes, beker, glas, servet, etc. Of spullen om een werkplek in te richten: pen, papier, telefoon, agenda, laptop, etc.

Hoe

Spreek met de deelnemers zo precies mogelijk af hoe de tafel gedekt (of de werkplek ingericht) moet worden; waar ligt wat. Vervolgens dekt de acteur (met een neutrale houding) de tafel volgens deze regels, maar maakt een paar fouten. De deelnemers mogen hem corrigeren. De acteur accepteert elke correctie zonder bezwaar: hij vraagt wat hij fout heeft gedaan, hoe het anders moet en voert alle verbeteringen vriendelijk door. Het is dus makkelijk om hem feedback te geven. Bespreek kort na hoe het ging.
Dan dekt de acteur nogmaals de tafel, maar nu met een duidelijke ‘houding’, b.v. geïrriteerd, of nonchalant. Wederom mogen de deelnemers zijn foutjes corrigeren, maar nu reageert de acteur vanuit die houding: hij vraagt b.v. heel geïrriteerd wat er fout is.
Naarmate het gedrag van de acteur heftiger is, wordt het moeilijker om hem feedback te geven; sommige deelnemers zullen ermee stoppen, anderen zullen de strijd aangaan en met oordelen komen als: “Je doet je best niet!”

Nabespreken op

  • Wat was het verschil tussen de twee versies? Wat is het effect daarvan?
  • Wat maakt feedback geven lastig? Wat kun je dan doen?
  • Het afbreukrisico van feedback geven

Bron: Lucia Bomert.


Tags bij deze werkvorm:

Categorie:
Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP