Skip to main content
05-04-2022 status |15

Status V: Status-transacties

Status (en pikorde) in actie; hoe status status oproept

Hoe

Leg uit dat deelnemers gaan ervaren hoe status tussen mensen werkt.

Instructie aan de deelnemers: "Je stapt de deur uit en ziet hoe een stoere man zijn hond voor jouw deur laat poepen en doorloopt. Vraag hem om de poep op te ruimen, ongeacht of je dat in het echt wel of niet zou doen! Probeer hem met status te beïnvloeden, dus zet bewust hoge of lage status in. Wie wil het eens proberen?"
Ga zelf als stoere man klaarstaan (tip: wees stoer maar aanspreekbaar). 
Meerdere deelnemers proberen het. Reageer alleen op hun statusgedrag: beantwoord status die boven die van jou ligt met nog hogere status en beloon status die onder die van jou ligt door in beweging te komen (je kunt bv toezeggen om er voortaan op te letten, of je tovert alsnog een poepzakje te voorschijn). Pas op dat je te lage status (slaafs of smekend gedrag) niet beloont.
Stimuleer deelnemers om de situatie met status op te lossen; dit om te voorkomen dat ze het b.v. met ‘grenzen stellen’ proberen op te lossen. Begeleid ze daarbij

Vraag na elk spel aan zowel de speler als de groep wat er gebeurde in termen van status en statustransacties. Leg daar dingen over uit. Zorg dat je het alleen over status hebt en niet over communicatieve vaardigheden!
Gaandeweg ontdekken mensen hoe statustransacties werken en hoe ze ermee kunnen spelen.
Vraag in de loop van de oefening of iemand status wil toepassen op een eigen situatie, uit de werk- of privésfeer.

Leestip

Leestip: Het Fenomeen Status, Henk Stultiens, ISBN9789055943739

Bron: Lisette van Oosterhout


Tags bij deze werkvorm:

Thema:
Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP