Skip to main content

Status III: De Marionet

De subtiliteiten van status ontdekken

Hoe

Zet een deelnemer op een stoel en laat de anderen hem zo instrueren en 'boetseren' dat hij in een zo hoog mogelijke statushouding op de stoel komt te zitten. Laat ze hem concrete aanwijzingen geven, zoals "Zet je benen uit elkaar", of "Ga met je billen tegen de rugleuning zitten". Als een aanwijzing niet tot het gewenste resultaat leidt, kan deze gewoon weer ongedaan gemaakt worden. Doe de gezichtsuitdrukking als laatste.

Als de groep tevreden is, is A klaar; vraag hem om deze houding goed te onthouden en of hij in een ontspannen variant daarvan wil blijven zitten.
Plaats een tweede deelnemer (B) op een stoel naast A. Geef de groep dezelfde opdracht –boetseer B naar een hoge statuspositie- maar op een andere manier dan A! Als de groep met B klaar is, vraag je A om ook weer even zijn hoge statushouding aan te nemen, zodat er twee mensen op verschillende manieren met hoge status op een stoel zitten.
Herhaal deze exercitie met vrijwilligers C en D, maar nu zo dat zij op twee verschillende manieren met lage status op de stoel komen te zitten.

Leestip

Leestip: Het Fenomeen Status, Henk Stultiens, ISBN9789055943739

Bron: Lisette van Oosterhout


Tags bij deze werkvorm:

Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP