Selectief Luisteren
Luister je om te snappen of om in te breken?
Hoe
Maak tweetallen (A, B) en verspreid ze door de ruimte.
Stap 1:
Instructie deelnemers: "De A's beginnen: A vertelt een verhaaltje en geeft na een paar zinnen één woord daaruit aan B. B gaat verder met dat woord en geeft na een paar zinnen een woord aan A, die dáár weer mee door gaat, etc. Bijvoorbeeld: A zegt iets als: 'Ik ging met de caravan op vakantie en tijdens de eerste stop bij München.. en ik geef 'München' aan B'. Dan gaat B bijv. verder met: 'In München hebben ze bierfeesten, dan kun je heerlijk bier drinken... ik geef 'drinken' aan A'. Enzovoort".
Laat de tweetallen 1 of 2 minuten vertellen. Evalueer deze eerste ronde niet, maar ga direct door naar Stap 2
Stap 2:
Instructie: "We draaien het om, maar net even anders: B begint en A 'pikt' een woord uit B's verhaal en gaat daar mee door, waarna B een woord uit het verhaal van A pikt, enz. Bijvoorbeeld: B: 'Ik poets mijn tanden altijd onder de douche'. A onderbreekt en pikt bijv 'altijd': 'Altijd vind ik een veel te absoluut begrip', waarna B onderbreekt en zegt: 'Begrip, begrijpen, begripvol dat zijn woorden die mij bijzonder ergeren', enzovoort".
Laat de tweetallen 1 of 2 minuten vertellen.
Nabespreken
Vraag aan de groep welk verschil ze hebben gemerkt tussen de eerste en de tweede ronde.
Er zijn twee soorten verschillen:
1. Verschil in luisterhouding: in de eerste ronde moet je luisteren en afwachten, omdat je niet weet wanneer en op welke manier je verder mag/zult gaan. Je hebt daarmee een open luisterhouding. In de tweede ronde luister je vooral om te pikken: je zoekt naar woorden die je aanspreken en waar jij op door kunt gaan. En je onderbreekt. Hier luister je selectief en volg je je eigen agenda.
2. Verschil in sfeer: in de eerste ronde is de sfeer positief, terwijl die in de tweede ronde eerder grimmig en verbeten wordt; je baalt dat je je verhaal niet kunt afmaken en ontstaat snel iets van 'overtroeven'.