Skip to main content

IPIE-Bingo

Kennismaken met de communicatie-niveaus


hulpbestand: ijsberg afbeelding

Hoe

Doe deze oefening nadat je IPIE hebt uitgelegd (zie hulpbestand).
Maak teams van ± 3 deelnemers. Geef ieder team een flap + stiften. Links op de flap zetten ze onder elkaar de letters I, P, I en E, met ruimte voor tekst.

Instructie deelnemers: "We gaan Bingo-en met IPIE! Ik voer samen met de acteur een gesprek en jullie gaan zinnen verzamelen op alle vier de niveaus. Als jullie in iets wat wij zeggen één van de niveaus herkennen, schrijven jullie die zin bij de juiste letter op de flap. Zorg dat je van alle niveaus twee zinnen 'scoort'. Zodra jullie die hebben, roep je "Bingo"! Als je Bingo hebt, leggen jullie bij iedere zin uit waarom die bij het betreffende niveau past. Bij een "Foute Bingo", moeten jullie als team een liedje zingen en gaat de Bingo verder. Ik ben de jury."


Begeleid de nabespreking nauwkeurig, want hierin zit veel van het leereffect. Loop ook langs de flappen van de andere teams en laat die hun zinnen toelichten. 

Het gesprek dat je met de acteur voert kan over van alles gaan, zoals een beoordelingsgesprek waarbij de medewerker een slechte beoordeling krijgt. Zorg ervoor dat jullie regelmatig switchen van niveau.

Nabespreken op

  • de communicatie-niveaus

Bron: Carolien Oostveen / Horizon training & ontwikkeling


Tags bij deze werkvorm:

Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP