Skip to main content

Doe het eens Goed Fout

Laat eens zien hoe het echt NIET moet

Hoe

De deelnemers mogen het eens lekker helemaal fout doen: “Hoe moet je zo’n ziekteverzuimgesprek nou niet doen?!”. De lol zit erin dat ze het echt over-the-top fout mogen doen. De acteur is het lijdend voorwerp, hij is b.v. Harry, die na een burn-out voor het eerst weer op het werk verschijnt: “Hoe zorg je dat Harry zo snel mogelijk weer ziek thuis zit?". 
Maak 2 groepen (A, B), iedere groep bedenkt zoveel mogelijk foute dingen en kiest één iemand die het gesprek met Harry doet. Eerst groep A: Harry komt binnen en ondergaat alles als een echt slachtoffer en tot slot loopt hij 'huilend' de deur uit. Vraag aan groep B wat hier allemaal goed fout aan was, ook non-verbaal. Schrijf alle punten onder elkaar links op een flap. Daarna mag groep B. Na groep B vraag je groep A wat B fout deed wat nog niet op de flap staat. Op de flap staat nu een flinke lijst met Goed Foute dingen. Vraag de deelnemers welk van deze dingen ze wel eens doen, ook al zijn ze fout. Ga alle fouten langs en vraag per fout hoe het wel moet. Noteer dat rechts van iedere fout. Rechts komt dus eigenlijk de theorie te staan van hoe het wel moet!

Wanneer

  • Aan het begin van een training om een thema of theorie te verkennen, zoals slecht nieuws brengen, grenzen stellen, coachen, etc.
  • Halverwege, als deelnemers vastzitten of er even geen zin meer in hebben

Voordelen

  • Speelse manier van theorie behandelen
  • Er wordt veel gelachen; werkt bevrijdend
  • Werkt bevrijdend

Valkuil

  • De acteur moet het spel meespelen, alles incasseren en het dus niet erg vinden om lijdend voorwerp te zijn: geen tegengas! En vraag hem vooral niet om serieus feedback te geven!

Variant

  • Je kunt dit ook plenair doen: de acteur zit voor de groep en de deelnemers mogen om de beurt iets fouts doen; hoe erger hoe beter
  • In de hoefijzervorm, de acteur benadert een deelnemer en loopt pas weg als de deelnemer het echt lekker fout doet. Als hij het toch nog een beetje goed doet, blijft de acteur staan en stimuleert hem om het fouter te doen

Bron: Lisette van Oosterhout / Johan Koeleman


Tags bij deze werkvorm:

Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP