Skip to main content

De Telefoon Gaat... Wie Neemt Op?

De acteur belt op met een vraag; wie neemt op?

Hoe

Nadat je als trainer een thema hebt geïntroduceerd, ontstaat er vaak een moment waarop deelnemers dingen zeggen als: "Ja, maar dat doe je toch niet in de praktijk?!" of "Dat zou ik nooit doen". Dat pakt de acteur op.

Hij gaat voor de groep staan en kondigt aan dat hij het bedrijf waar de deelnemers werken gaat bellen en dat hij hoopt dat er iemand opneemt…

Hij went hij zich half af, zet een mobieltje aan zijn oor en maakt telefoon geluiden: Tring…. trring… tring… net zo lang tot 1 van de deelnemers opneemt. Als niemand opneemt, moppert hij wat: "Nou, ze nemen er weer goed de tijd voor, zeg, bij …. (naam bedrijf)… trrring". Desnoods spoor jij als trainer de groep ook nog aan: "Neem eens op, mensen, de telefoon gaat!"

Als iemand opneemt, is de acteur een klant of een relatie met een vraag die precies past bij het thema. Hij maakt het niet te moeilijk. Het gesprek duurt kort en wordt ook kort nabesproken. Hou het luchtig, het is immers een ijsbreker.
Dit kan enige malen herhaald worden. Laat deelnemers elkaar vooral helpen. Desgewenst maakt de acteur het steeds iets moeilijker.

Een voorbeeld

in een training waarin bankmedewerkers de klantvraag moeten leren uitdiepen, belt de acteur: "Zeg, ik heb wat geld apart staan en denk erover om daarmee te gaan beleggen. Dat doen jullie toch? Dus hoe gaat dat?"
Nadat een aantal mensen geoefend hebben met doorvragen, maakt de acteur het moeilijker door bv door te laten schemeren dat het om zwart geld gaat… Hoe gaan ze daar mee om?

Let op

  • De acteur moet op de hoogte zijn van wat er speelt bij de deelnemers en hun organisatie
  • De acteur moet klantvragen paraat hebben die passen bij de doelgroep en het thema.

Voordelen

  • Laagdrempelig, veilig
  • Neemt weerstand weg
  • Deelnemers wennen aan de acteur
  • Het thema wordt direct vertaald naar de praktijk van de deelnemers.
  • Geschikt voor veel thema’s en onderwerpen; van ABC-gedrag tot vraaggericht adviseren.
  • Met name geschikt voor deelnemers die veel telefonisch klantcontact hebben.

Bron: Jos Veldhuizen.


Tags bij deze werkvorm:

Thema:
Tijd:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP