Chinese Buiging
Fysieke en mentale aspecten van presenteren
Hoe
Markeer een een kruis op de vloer en geef de deelnemers de volgende opdracht: "Presenteer jezelf aan ons, het publiek. En doe dat als volgt: je begint rechts achterin de zaal. Zo lang je daar staat, ben je ‘onzichtbaar’; daar bereid je je voor.
Wanneer je zover bent, loop je evenwijdig aan de achterwand naar het midden; ook dat stuk ‘telt’ nog niet. Pas als je in het midden een kwartslag naar ons toedraait, ben je ‘in beeld’. Loop recht naar voren en ga op het kruis staan. Kijk ons aan en maak een buiging. Vervolgens zeg je: "Mijn naam is …" en je vertelt in een paar zinnen iets over jezelf. Als je klaar bent, zeg je: "Dank voor uw aandacht". Maak een buiging, draai je om en ga precies dezelfde weg terug. Wanneer je bij de achterwand komt en rechtsom draait, ben je weer 'uit beeld'. Loop wel door tot in de hoek waar je begon.
Om de beurt doen de deelnemers de oefening. Zorg dat de deelnemers zich strikt aan de route en volgorde houden. De rest observeert, zonder specifieke kijkopdracht.
Observeren:
- Let op het verschil tussen de delen die er zogenaamd niet 'bij' horen en de delen die er wel bij horen. Let ook op hoe ze de overgang maken.
- wordt er contact met het publiek gemaakt?
- hoe staan ze op het kruis: lichaamstaal
Nabespreken op
- het verschil tussen de delen die er niet en wel bij horen; wat dacht je? Heb je verschil ervaren ?
- contact maken; was er contact en waar bleek dat uit ?
- non-verbale communicatie: wat straalde de persoon uit en waar kwam dat door?
- wat had je je voorgenomen? (veel mensen maken geen duidelijke keuze). Het effect daarvan op hoe je je voelt én hoe dat zich vertaalt naar je lichaam.
Geef mensen de kans om het nog een keer te doen, maar nu met een helder voornemen, zodat ze het verschil ervaren. Dat voornemen kan van alles zijn: "Ik ga ze een geheim verklappen"; "Ik vertel ze iets dat van levensbelang is"; etc.