Skip to main content

Barkrukscène

Interactieve kick-off waarmee je polst hoe deelnemers erbij zitten.

Hoe

Als start van een training of bijeenkomst speel je samen met de acteur een korte scène vanuit het perspectief van de deelnemers. Kondig aan dat jullie collega’s van de deelnemers spelen en dat je de tijd een kwartiertje terugspoelt. Het is dus vlak voor aanvang, bij de koffie.

Als trainer speel je de Positivo en zegt dingen als: ik heb zin in de training; dit is echt een onderwerp waar ik wat aan heb; oefenen met een acteur levert veel op; etc. De acteur speelt de Criticaster, die dingen zegt als: van mij hoeft dit niet; ik ben al zo vaak op training geweest; laat de leiding zelf maar eens op training gaan; er verandert toch niks; ik haat rollenspellen; etc. De scène eindigt onbeslist; "we zullen zien hoe het gaat".
Na de scène gaan jij en de acteur aan twee kanten van de ruimte staan. Vraag de deelnemers om te stemmen met hun voeten door ergens tussen jullie in te gaan staan; met wie voel je je het meest verwant? Ze mogen overal op de lijn gaan staan.
Vervolgens vraag je in willekeurige volgorde aan deelnemers waarom ze staan waar ze staan? Vermijd discussie en blijf uit het oordeel, wees dankbaar dat mensen eerlijk zeggen wat ze vinden. Vraag eventueel: wat moet er gebeuren om deze training voor jou zinvol te laten zijn?

Voordelen

  • Je krijgt direct zicht op wat de deelnemers verwachten van de training
  • Je laat zien dat je oog hebt voor de tegenargumenten; weerstand mag er zijn
  • Deelnemers komen direct in beweging
  • De vorm is geschikt voor zowel trainingsgroepen als grote bijeenkomsten

Nabespreken op

  • Bedank de deelnemers voor hun openheid
  • Ga in op de argumenten en geef aan hoe je daar in de training rekening mee zult houden.
  • Maak ze mede-verantwoordelijk voor de training, bv door ze te vragen om het direct aan te geven als er dingen gebeuren die ze vreesden.

Let op

  • Bespreek de scène vooraf goed door met de acteur; geef hem de nodige argumenten en repeteer de scene.
  • Zorg dat de voor- en tegen argumenten lekker aangezet worden, maar wel kloppen, dwz: neem argumenten waarvan je weet dat ze bij de deelnemers leven.

NB: deze werkvorm is ook bekend onder de naam Deurpost scène

Bron: anonymus


Tags bij deze werkvorm:

Categorie:
Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:
Energizer:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP