Armen Over Elkaar
Bewustworder: waarom is veranderen zo moeilijk?
Als trainer of adviseur probeer je mensen dingen anders/beter te laten doen. Daartoe draag je rationele, liefst wetenschappelijk onderbouwde argumenten aan. Kortom, je hebt het gelijk aan je zijde!.Maar dat betekent niet dat mensen jouw adviezen ook opvolgen. Waarom? Omdat veranderen verdraaid lastig is en simpelweg niet fijn voelt! Mensen zijn gewoontedieren en willen liever terug naar het oude vertrouwde. Dat maakt deze oefening letterlijk voelbaar..Je kunt hem aan het begin van een training doen, als stimulans om met nieuw gedrag te oefenen, maar ook als afsluiter, om mensen te stimuleren om het nieuw geleerde vol te houden in de dagen direct na de training..
Hoe
Vraag de deelnemers om even lekker hun armen over elkaar te doen. Vraag ze dan hoe dit voelt; mensen zullen dingen zeggen als ‘lekker’, ‘gewoon’, ‘relaxed’, etc. Geef ze vervolgens deze instructie: “Kijk eens goed hoe je zit, hoe je armen elkaar kruisen. Doe ze nou eens precies andersom; dus als je linkerarm boven je rechterarm kruist, draai je het om door nu je rechterarm boven je linkerarm te kruisen. Let op, dit is moeilijker dan je denkt!” Geef ze even de tijd om uit te vogelen hoe dat moet.
Als iedereen het voor elkaar heeft, vraag je hoe dit voelt. Mensen zullen dingen zeggen als ‘scheef’, ‘uit het lood’, ‘ongemakkelijk’, etc. Leg dan uit:“Dat is nou wat veranderen is”. Laat ze daar even over nadenken en licht toe: "Ook al wordt aangetoond dat dit veel beter is dan die andere manier, het voelt niet lekker en dus ga je als het even kan terug naar het oude".
Nabespreken
Veranderen en het nieuwe gedrag dat daarbij hoort, voelt onwennig, vaak ronduit naar en onnatuurlijk, dus als het even kan schiet je weer terug in je oude patroon of gedrag. Dat voelt fijner, ook al weet je dat het andere beter is. Dit geldt voor alle diep ingesleten gedragspatronen en dus ook voor communicatieve gewoontes.