door acteursbureau Kapok

Woord voor woord

geen afbeelding beschikbaar legenda

Hoe lang

duur:10  min. 10 min.

Groepsgrootte

aantal deelnemers naar keuze aantal deelnemers naar keuze

Wie doet mee?

tweetal tweetallen

Wat

Aansluiten bij de ander. Loslaten van leidende rol.

Hoe

Tweetallen. A en B gaan samen een verhaaltje verzinnen, maar zeggen daarbij om de beurt slechts één woord! Doe eerst even een stukje voor met één deelnemer, zodat iedereen ziet hoe het werkt.
Geef de openingszin van het verhaal: ‘Lang, lang geleden, in een land hier ver, ver vandaan…’ Vervolgens gaan alle tweetallen tegelijk van start. Loop rond en bewaak dat er per keer niet meer dan één woord gezegd wordt. Als een groepje vastloopt, laat je ze direct opnieuw beginnen.
Na ongeveer een minuut vraag je hoe het gaat. Vervolgens mogen de tweetallen het weer oppakken. Richting einde zeg je: “Maak een eind aan het verhaal”!
Tot slot vraagt je ieder tweetal naar de moraal van hun verhaal: ‘En de moraal van dit verhaal is:…’. Die moraal moet uiteraard ook weer woord voor woord uitgesproken worden. Het resultaat is vaak hilarisch.

Nabespreken op

  • Waar loop je tegen aan?
  • eigen lijn loslaten en aansluiten bij de ander
  • accepteren versus blokkeren

Varianten

  • de begeleider schrijft drie dingen op het bord: een ding (pistool), een werkwoord (dwarsliggen) en een emotie (blij). A en B moeten ze alledrie in het verhaal verwerken.
  • Je kunt de oefening met z’n allen doen: alle deelnemers staan in een cirkel en voegen om de beurt een woord toe. Ze gaan zo snel mogelijk rond.
  • Je kunt A en B ook om de beurt een hele zin laten zeggen. Belangrijke spelregel daarbij is dat ze de ander niet mogen tegenspreken. De nabespreking kan zich dan toespitsen op de vraag hoe deelnemers op de inbreng van de ander doorborduren.

Bron

Tineke de Roos en Thea Gevers

bladeren op alfabet
Deze werkvorm wordt u aangeboden door acteursbureau Kapok.