door acteursbureau Kapok

Vertrouw jij mij?

geen afbeelding beschikbaar legenda

Hoe lang

duur:20  min. 20 min.

Groepsgrootte

tot 12 deelnemers tot 12 deelnemers

Wie doet mee?

tweetal tweetallen

Wat

Oefening over vertrouwen in samenwerking

Hoe

Maak 2-tallen (A en B). In een team met weinig vertrouwen, is het raadzaam om vooraf na te denken over wie je aan wie koppelt.

Alle 2-tallen staan langs de lange wand van de ruimte. A en b staan achter elkaar, A voorop, B er achter. Ze kijken allebei naar de overkant. Ga zelf aan de overkant staan, zodat je de A’s goed kunt observeren.
Laat A z’n ogen sluiten. Geef de volgende opdracht: op mijn teken steekt A over naar de overkant. A stopt pas als B stop roept. Geef verder geen opdracht. In een onveilig team, kun je toevoegen dat het B’s verantwoordelijkheid is om te voorkomen dat A tegen de muur botst.

Ronde 1

Laat ze het een eerste keer doen. Sommige A’s zullen in een normaal tempo lopen, gezicht ontspannen en erop vertrouwend dat B tijdig stop roept. Andere A’s geven andere signalen af: langzaam lopen, kleine pasjes en –zeker als ze denken dat ze de muur naderen- armen vooruit, verkrampt gezicht, angstige geluidjes, etc. Kijk ook naar de B’s; sommige coachen voortdurend en zitten er bovenop, andere volgen op afstand en roepen 1 keer stop.
Nadat alle B’s stop geroepen hebben, doen de A’s hun ogen open. Kijk hoe ze staan: sommige A’s staan vlak voor de muur, andere er ruim voor. Bespreek na op:

  • Wat valt op?
  • Deel je observaties, specifiek per 2-tal
  • Wat denk je tijdens de oefening?
  • Wat voel je tijdens de oefening ?
  • Wat maakt dat je langzaam loopt, je armen strekt, je gezicht verkrampt, etc?
  • Wat is de rol van B?
  • Hoe zit het met het vertrouwen?

Ronde 2

Laat ze het nog een keer doen en vraag A nu in een normaal looptempo over te steken en op geen enkele manier in te houden, voordat B stop roept. Observeer goed en let erop of de A’s toch niet inhouden of verkrampen als ze de muur naderen. Bespreek deze ronde na op dezelfde punten.
Draai hierna de rollen om. A en B weten nu waar het om gaat, dus kun je ronde 1 overslaan.

Bron

anonymus

Deze werkvorm wordt u aangeboden door acteursbureau Kapok.