door acteursbureau Kapok

Stoelencarrousel

geen afbeelding beschikbaar legenda

Hoe lang

duur:10 - 15 min. 10-15 min.

Groepsgrootte

aantal deelnemers naar keuze aantal deelnemers naar keuze

Wie doet mee?

teams teams

Wat

Groepje deelnemers werkt gezamenlijk aan een casus

Hoe

4 deelnemers (max. 6) bereiden kort een casus voor. Ze zitten op stoelen naast elkaar en gaan samen het gesprek met de acteur voeren: 1 minuut per deelnemer. A zit tegenover de acteur, op de 'hotseat',  en start het gesprek. Na 1 minuut roept de trainer: "Wissel"; de deelnemers schuiven 1 stoel door (A gaat achterlangs naar de stoel van D). B pakt het direct het gesprek op waar het gebleven was. Na 1 minuut roept de trainer: "Wissel" en is C aan de beurt. Dit draait zo door.
Terwijl A bezig is, mogen de anderen time-outs nemen, maar de regel is dat ze direct met een tip komen. Dus niet gaan nabespreken! A mag ook zelf time-outs nemen en om een tip vragen.
Stimuleer deelnemers om time-outs te nemen en bewaak dat ze direct met een tip komen: Wat is je tip? Of degene in de hotseat de tip opvolgt, is aan hem.
Na het eerste rondje bespreekt het groepje hoe het gesprek loopt en wat ze bij willen stellen (max. 2 minuten). De observatoren doen hetzelfde, in hun eigen kring. De trainer vraagt aan beide groepjes: "Wat is jullie belangrijkste conclusie?" Dat is de input voor de volgende ronde. Dit gaat zo een aantal rondes door.

Wanneer

  • Om een groep zelfstandig te laten werken
  • Bij games
  • voor het verkennen van een thema, een nieuwe werkwijze, een gesprekstechniek.
  • Bij trainingen adviseren, sollicitatietrainingen, acquireren, verkooptrainingen, etc.

Voordelen

  • De groep werkt zelfstandig.
  • Iedereen is voortdurend betrokken.
  • Het zet aan tot experimenteren.

Bron

anonymus

Deze werkvorm wordt u aangeboden door acteursbureau Kapok.