door acteursbureau Kapok

Selectief luisteren

geen afbeelding beschikbaar legenda

Hoe lang

duur:15  min. 15 min.

Groepsgrootte

12 tot 25 deelnemers 12 tot 25 deelnemers

Wie doet mee?

tweetal tweetallen

Wat

Luister je om te snappen of om in te breken?

Hoe

Maak tweetallen (A, B) en verspreid ze door de ruimte.

Stap 1:

Instructie deelnemers: "De A's beginnen: A vertelt een verhaaltje en geeft na een paar zinnen één woord daaruit aan B. B gaat verder met dat woord en geeft na een paar zinnen een woord aan A, die dáár weer mee door gaat, etc. Bijvoorbeeld: A zegt iets als: 'Ik ging met de caravan op vakantie en tijdens de eerste stop bij München.. en ik geef 'München' aan B'. Dan gaat B bijv. verder met: 'In München hebben ze bierfeesten, dan kun je heerlijk bier drinken... ik geef 'drinken' aan A'. Enzovoort". 
Laat de tweetallen 1 of 2 minuten vertellen. Evalueer deze eerste ronde niet, maar ga direct door naar Stap 2

Stap 2:

Instructie: "We draaien het om, maar net even anders: B begint en A 'pikt' een woord uit B's verhaal en gaat daar mee door, waarna B een woord uit het verhaal van A pikt, enz. Bijvoorbeeld: B: 'Ik poets mijn tanden altijd onder de douche'. A onderbreekt en pikt bijv 'altijd': 'Altijd vind ik een veel te absoluut begrip', waarna B onderbreekt en zegt: 'Begrip, begrijpen, begripvol dat zijn woorden die mij bijzonder ergeren', enzovoort".


Laat de tweetallen 1 of 2 minuten vertellen.

Nabespreken

Vraag aan de groep welk verschil ze hebben gemerkt tussen de eerste en de tweede ronde.

Er zijn twee soorten verschillen:
1. Verschil in luisterhouding: in de eerste ronde moet je luisteren en afwachten, omdat je niet weet wanneer en op welke manier je verder mag/zult gaan. Je hebt daarmee een open luisterhouding. In de tweede ronde luister je vooral om te pikken: je zoekt naar woorden die je aanspreken en waar jij  op door kunt gaan. En je onderbreekt. Hier luister je selectief en volg je je eigen agenda.

2. Verschil in sfeer: in de eerste ronde is de sfeer positief, terwijl die in de tweede ronde eerder grimmig en verbeten wordt; je baalt dat je je verhaal niet kunt afmaken en ontstaat snel iets van 'overtroeven'.

Bron

Barbara Oppelaar, Johann Glaubitz

bladeren op alfabet
Deze werkvorm wordt u aangeboden door acteursbureau Kapok.