door acteursbureau Kapok

Nee zeggen

geen afbeelding beschikbaar legenda

Hoe lang

duur:20  min. 20 min.

Groepsgrootte

25+ deelnemers 25+ deelnemers

Wie doet mee?

pleniar plenair

Wat

Nee zeggen, waarom is dat zo moeilijk?

Hoe

De deelnemers in de U of in een kring. Leg uit dat de acteur een collega is: “Deze collega gaat je iets vragen wat bij jullie op het werk niet vreemd is, zoals of je de notulen wilt uitwerken. Het is jouw taak om nee te zeggen”.

Stap 1: Nee, want

De acteur vraagt steeds een deelnemer om iets voor hem te doen; relevante werkzaken, zoals: wil jij de notulen uitwerken; de mail beantwoorden; dit even voor mij kopiëren; de telefoon voor mij opnemen; die offerte afmaken; etc. Hij vraagt het beleefd en geeft de deelnemer de kans om te reageren. Hij gaat niet drammen. Stop ieder gesprekje na 30 – 45 seconden. En stop het rondje na 6 à 7 deelnemers. Veel deelnemers zullen –om de relatie niet te schaden- één of meer van de volgende dingen doen:

  • in detail uitleggen waarom het nu helaas echt niet gaat
  • excuses aandragen
  • smoesjes verzinnen
  • liegen

Bespreek hoe dit komt en hoe het voelt om nee te zeggen.

Stap 2: botweg Nee

Nog een rondje. De deelnemers moeten wederom nee zeggen, maar nu zonder uitleg, excuses, smoesjes of leugens. De kans is groot dat ze nu botweg nee zeggen. Als ze dat doen reageert de acteur licht gepikeerd.
Bespreek na: hoe voelt dit; hoe is dit voor de collega? En hoe kun je nou duidelijk nee zeggen, zonder excuses, etc. en toch de relatie behouden?

Stap 3: Nee, met behoud van relatie

Nog een rondje. De deelnemers moeten wederom nee zeggen zonder uitleg, excuses, smoesjes of leugens, maar wel de relatie goed houden. Laat ze eerst een minuutje in 2-tallen buzzen over hoe ze dat kunnen doen. Daarna gaat de acteur bij hen langs. Bespreek na.

Bron

Elroy Cocheret de la Morinière, Elroycom

Deze werkvorm wordt u aangeboden door acteursbureau Kapok.