door acteursbureau Kapok

Meeveren V, Chinees Boksen

geen afbeelding beschikbaar legenda

Hoe lang

duur:10  min. 10 min.

Groepsgrootte

aantal deelnemers naar keuze aantal deelnemers naar keuze

Wie doet mee?

tweetal tweetallen

Wat

Ontdek de kracht van meeveren

Hoe

Maak tweetallen (A, B) van ongeveer hetzelfde postuur. Zet A en B tegenover elkaar met de handpalmen tegen elkaar. Ze moeten proberen de ander van zijn plek te krijgen.  Jut de zaak wat op met opmerkingen als: “Doen jullie aan sport? Zijn jullie er klaar voor? Go!”  Hoogstwaarschijnlijk wordt er flink geduwd.
Na een kleine minuut leg je het stil en vraag je iemand die fanatiek bezig was naar voren te komen. Complimenteer hem met zijn prestaties en daag hem uit: "Nu moet je het tegen mij opnemen, wedden dat je mij niet van mijn plaats krijgt? Sta je klaar? ... Go!” Op het moment dat de deelnemer al zijn kracht inzet, haal je met een vlugge beweging je handpalmen weg, waardoor hij uit balans raakt: “1 - 0 voor mij. Nog eens”. Doe het nog een paar keer, totdat hij het doorkrijgt.
Laat de deelnemers het spel nog eens doen; nu gaat dat heel anders.

Nabespreken op 

  • Hoe snel weerstand weerstand oproept
  • Wie had nou de controle, of de regie?
  • Het belang van leiden door te volgen

Variant

Geef de instructie "plaats jullie handen tegen elkaar, en zorg dat de ander een stap naar voren zet." Deelnemers experimenteren daarmee en proberen van alles uit. Deze variant is geschikt om te laten ervaren dat wanneer gesprekspartners onwrikbaar in hun standpunt zitten, je ze kunt uitnodigen een stapje jouw kant op te komen.

Leestip

Een model waarin helder beschreven wordt hoe met weerstand om te gaan, staat op pp. 201-204 van Leidinggeven doe je Zo! Wegwijzer voor resultaat- én mensgerichte managers . Wanda Kraal en Tanja Smid, van Duuren Management, 2013.

Bron

anonymus

Deze werkvorm wordt u aangeboden door acteursbureau Kapok.