door acteursbureau Kapok

Kernkwadrant

geen afbeelding beschikbaar legenda

Hoe lang

duur:15  min. 15 min.

Groepsgrootte

tot 12 deelnemers tot 12 deelnemers

Wie doet mee?

een op een 1 op 1

Wat

Deelnemers oefenen met hun uitdaging. Door deze toe te voegen aan hun kwaliteit voorkomen ze dat ze in hun valkuil stappen.

Hoe

Bedenk samen met de acteur een simpele casus waarin de acteur het gedrag neerzet waar de deelnemer allergisch voor is. Nodig de deelnemer uit zijn uitdaging te combineren met zijn kwaliteit.

Een voorbeeld

Stel dat een deelnemer (A) het volgende kwadrant heeft gemaakt:

  • Kwaliteit: Daadkracht
  • Valkuil: Drammen
  • Uitdaging: Geduld
  • Allergie: Besluiteloosheid

Mogelijke casus: A en de acteur zitten in een buurtcomité en moeten een knoop doorhakken over de kinderactiviteit bij de eerstvolgende buurtborrel: huren we Clown Coco in of een springkussen? De acteur 'weet het niet', 'vindt het moeilijk' en kan geen besluit nemen. Hij laat z’n besluiteloosheid vooral ook non-verbaal zien, want daarmee triggered hij de allergie bij de deelnemer sterker dan alleen met woorden.

Als de acteur de allergie overtuigend neerzet, is de kans groot dat A in z’n valkuil stapt en gaat drammen; besluiteloosheid is niet voor niets zijn allergie. Laat dat niet te lang duren; zet de oefening stil en coach A bij het inzetten van zijn uitdaging: geduld. Naarmate de A meer geduld inzet, 'beloont'  de acteur hem door ander gedrag te laten zien. In ons voorbeeld kan de acteur dus tot een zorgvuldige beslissing komen.
 

Bron

Eduard Coblijn, Paul Devilee.

Deze werkvorm wordt u aangeboden door acteursbureau Kapok.