door acteursbureau Kapok

Ideeën estafette

geen afbeelding beschikbaar legenda

Hoe lang

duur:20  min. 20 min.

Groepsgrootte

aantal deelnemers naar keuze aantal deelnemers naar keuze

Wie doet mee?

pleniar plenair

Wat

Brainstorm-wedstrijd; ideeën genereren

Hoe

Bedenk een brainstormvraag. Zo’n vraag is kort, open en concreet, zoals: 'Hoe kunnen we efficiënter werken?' Of: 'Wat kunnen we doen om klanten blij te maken?'

Voorbereiden

Hang 2 flipovervellen een paar meter naast elkaar op. Markeer met tape, op een meter of 4-5 van ieder vel, een startlijn van ongeveer een meter breed. Maak 2 teams (A, B), zet ieder team achter een startlijn en geef ze beide één stift.

Instructie deelnemers:

"We gaan brainstormen over de vraag: 'Hoe kunnen we efficiënter werken?' Dat doen we als volgt: op mijn teken schrijft ieder team 2 minuten lang zoveel mogelijk ideeën op hun flipovervel. Om de beurt rennen jullie vanaf de startlijn op en neer. Eén begint, die rent naar het vel, schrijft er maximaal 1 idee op, rent terug en geeft de stift aan iemand anders, die hetzelfde doet. Het team met de meeste ideeën wint".

Er zijn een paar spelregels:

1. Je mag maar 1 idee per 'run' opschrijven
2. Na iedere rum geef je de stift af: je mag dus niet 2 keer achter elkaar.
3. Als je niets weet mag je naar het vel rennen en een vraagteken opschrijven.

Start

Waarschijnlijk gaan deelnemers als een dolle heen en weer rennen en staan de vellen in no time vol met ideeën; dat wil je! Moedig ze aan en geef kort voor het einde de tijd aan: "Jullie hebben nog 15 seconden!"

Na afloop tel je van beide teams de ideeën, dubbelingen tellen niet mee. Het winnende team krijgt de Wisselbeker van de eeuwige Roem. Vier vooral het feit dat er veel ideeën staan.

In termen van brainstormen heb je met deze oefening lekker gedivergeerd. Hierna komt de fase van het sorteren, wegen en selecteren van de ideeën; het zgn. convergeren.

Bron

anonymus

Deze werkvorm wordt u aangeboden door acteursbureau Kapok.