door acteursbureau Kapok

Hoe doe je dat dan met je voetbalmaten?

geen afbeelding beschikbaar legenda

Hoe lang

duur:5  min. 5 min.

Groepsgrootte

tot 12 deelnemers tot 12 deelnemers

Wie doet mee?

een op een 1 op 1

Wat

De cursist kijkt vanuit een verrassend perspectief naar de situatie.

Hoe

Je kunt een vastlopende simulatie 'open' gooien door een parallel te trekken met een andere situatie waarvan je vermoedt dat de cursist daarin wel het gewenste gedrag laat zien. Je vraagt b.v.: “Hoe doe je dat dan thuis met je kinderen?” Of: “Hoe doe je dat dan op de voetbalclub met je vrienden?”
Als de cursist begint te antwoorden, springt de acteur in die rol van kind of voetbalmaat en vaak laat de cursist dan heel ander gedrag zien. Hierna nodig je hem uit om dat ook in de simulatie te laten zien.

Wanneer

  • als een cursist erg oplossingsgericht bezig is en lijkt te vergeten dat er ook nog zoiets als gevoel of beleving bestaat. Als je hem vraagt hoe hij iets dergelijks aanpakt met zijn dochtertje van 5, komt hij waarschijnlijk wel bij dat gevoel.
  • als je vermoedt dat de cursist het gewenste gedrag wel degelijk in zijn repertoire heeft, maar dat niet lijkt toe te passen in zijn werk.

Voordelen

  • Door een parallel te trekken met situaties waarin zaken als gevoel en relatie vanzelfsprekend zijn, hoef je het belang daarvan niet langer aan te tonen.
  • De cursist laat een heel andere kant van zichzelf zien.
  • Het verzet de zinnen; er kan gelachen worden.

Let op

  • Het moet snel gaan: de cursist moet zonder nadenken in de parallelle situatie gebracht worden. De acteur moet zijn rol snel en zo sterk neerzetten dat de cursist in één keer mee gaat.

Valkuil

  • De cursist kan weigeren om aan ‘belachelijke spelletjes’ mee te doen.

Bron

Nikki Kluyskens.

Deze werkvorm wordt u aangeboden door acteursbureau Kapok.