door acteursbureau Kapok

Het Forum: u vraagt, wij draaien

geen afbeelding beschikbaar legenda

Hoe lang

duur:30  min. 30 min.

Groepsgrootte

12 tot 25 deelnemers 12 tot 25 deelnemers

Wie doet mee?

pleniar plenair

Wat

Lekker toekijken hoe anderen jouw casus aanpakken

Stap 1

inventariseer de leervragen, zonder daar op door te vragen (b.v. 3 deelnemers willen oefenen met 'nee' zeggen, 4 met boze klanten en 2 met doorvragen).

Stap 2

Kies een eerste oefendoel, b.v. omgaan met boze klanten. Vraag de inbrengers uit op wat ze daarin willen oefenen. De acteur onthoudt dit!.

Stap 3

Maak samen met hen één casus waar ze zich in kunnen vinden: b.v. deze cliënt is boos omdat hij zijn vrouw, die hij gisteravond naar het ziekenhuis gebracht heeft, vanochtend vastgebonden in bed aantrof.

Stap 4

De inbrengers nemen plaats op het ‘forum’ (een paar stoelen naast elkaar). Zij gaan de casus niet zelf doen! Dat doen andere deelnemers voor ze. Het oefenen gaat in de carroussel vorm: één cursist begint, de anderen zitten aan de zijkant.

Stap 5

Kondig aan dat de acteur dadelijk alle vormen van boos gaat spelen, die bij Stap 2 beschreven zijn; de anderen kunnen laten zien hoe ze daar mee omgaan.

Stap 6

De acteur begint met een eerste vorm van boos en oefent dat steeds met een paar cursisten. Bespreek steeds met het forum na: wat zag je je collega doen; wat werkte; etc. Eén voor één speelt de acteur de situaties.

Stap 7

De inbrengers mogen desgewenst de aanpak die hen het meest aanspreekt, zelf nog een keer uitproberen.

Doorloop dezelfde stappen met de andere oefendoelen die je geïnventariseerd hebt; het forum wordt dus steeds door andere inbrengers bemand.

Bron

Lisette van Oosterhout

bladeren op alfabet
Deze werkvorm wordt u aangeboden door acteursbureau Kapok.