door acteursbureau Kapok

Feedback Verkennen I

geen afbeelding beschikbaar legenda

Hoe lang

duur:deze werkvorm heeft geen tijdsduur tijd naar keuze

Groepsgrootte

aantal deelnemers naar keuze aantal deelnemers naar keuze

Wie doet mee?

aantal deelnemers naar keuze groepsvorm naar keuze

Wat

Een fijne verkenner van het thema ‘feedback geven’. Wat te doen? En wat vooral niet?

Hoe

Leg uit: “Stel je voor, wij zijn collega’s. Ik ben je leidinggevende. Vanochtend hadden we een teamvergadering en jij bent daar 20 minuten te laat binnengestapt; bedenk zelf maar waarom je te laat was. Ik kom zo bij je langs om het er even over te hebben.”

Geef 4 deelnemers feedback op het te laat komen, op de hieronder volgende 4 ‘foute’ manieren. Na ieder rondje vraag je alle deelnemers om 2 dingen op te schrijven:

  • wat vind je hiervan?
  • als je zo feedback zou krijgen, zou je dan je gedrag veranderen?

1. Zonder aandacht:

je neemt niet de tijd en houdt geen rekening met de locatie. Terwijl je in je tas rommelt, je jas pakt en op weg naar buiten bent, noem je de naam van de deelnemer en kaart je het te laat komen aan. In het weglopen vraag je of hij voortaan op tijd wil komen.

2. Indirect:

je geeft je feedback met een foute intentie. Ga bij een deelnemer zitten en zeg op amicale toon dat je nou toch iets leuks hebt gezien: bij de Hema zijn momenteel de wekkers in de aanbieding... Zomaar even een tip…

3. Op de persoon:

“Ik dacht dat jij beter was opgevoed; je weet hoe belangrijk ik die vergaderingen vind. Je stelt me echt teleur.”

4. Erop en erover:

je walst over de ander heen, zonder hem de kans te geven zijn gedrag te verklaren. “Je was te laat, daardoor hebben we allemaal op je moeten wachten. Je weet dat we de vergaderingen gezamenlijk willen starten, dus voortaan kom je op tijd; afgesproken? Afgesproken!”

  • voor meer ‘foute’ feedbackmanieren, zie onder bij Extra.

Nabespreken

Bespreek de 4 rondjes 1 voor 1 na. Betrek daarbij zowel de deelnemer die het betrof als de anderen. Stel vragen als:

  • Wat vond je ervan? Wat doet dat met je?
  • Wat zou je gewild hebben? Wat was hier prettig geweest?
  • Doe je iets met de feedback als het zo gaat?

Neem met de deelnemers n.a.v. deze nabespreking de correcte feedbackregels nog eens door.

Ook kun je 1 of 2 deelnemers vragen de acteur feedback te geven over de manier waarop hij hun net feedback heeft gegeven, maar dan op de juiste manier. Bijvoorbeeld, als reactie op de eerste manier: “Terwijl jij je tas aan het inpakken was en op punt stond om weg te gaan, vertelde je me dat ik 20 minuten te laat op de vergadering was. Daardoor kreeg ik de indruk dat het niet echt belangrijk was en voelde ik me niet echt aangesproken. Ik heb het gehoord, maar leg het naast me neer”.

Extra:

Je kunt ook de volgende ‘foute’ manieren laten zien:
5. Met fluwelen handschoentjes: vanuit een ‘onder’ positie kaart je het te laat komen aan. Gebruik verkleinwoordjes en dat het ‘eigenlijk best wel een beetje vervelend was’.
6. Buiten jezelf houden: je speelt het via de band en geeft aan dat het team/de anderen er last van heeft/hebben als mensen te laat komen. “Ze komen dan bij mij klagen, dus ik denk ik meld het toch maar even bij je; dat je het weet”.
7. de pil vergulden: eerst begin je de ander te prijzen: dat hij zo’n fijne collega is, dat je zijn inbreng altijd zo enorm waardeert, etc. Daarna kom je voorzichtig met je feedback.

Bron

Johann Glaubitz

Deze werkvorm wordt u aangeboden door acteursbureau Kapok.