door acteursbureau Kapok

De Uitsmijter

geen afbeelding beschikbaar legenda

Hoe lang

duur:10  min. 10 min.

Groepsgrootte

tot 12 deelnemers tot 12 deelnemers

Wie doet mee?

een op een 1 op 1

Wat

Modelverkenner voor tal van gedragsmodellen: DISC, Leary, Belbin, etc.

 

Hoe

Maak met 2 stoelen een 'deuropening'. De acteur gaat er als een typische uitsmijter voor staan.
Instructie deelnemers: "We hebben vanochtend gewerkt met DISC en dat mogen jullie nu gebruiken. Dit is de ingang is van een zeer hippe club, waar iedereen naartoe wil; jullie ook. Voor de deur staat een heel bijzondere uitsmijter: hij laat mensen alleen binnen als ze zijn gedrag kopiëren: zijn houding, zijn manier van praten, bewegen, alles! En alsof dat niet genoeg is: hij verandert steeds van stijl! Als je hem goed kopieert laat hij je binnen, zo niet dan stuurt hij je weg en sluit je achter in de rij aan; geen discussie!"

De acteur zet voor iedere deelnemer lekker 'vet' een andere stijl van het model neer. Hij kiest snel (binnen 5 à 8 seconden) of de deelnemer hem voldoende kopieert. Zo niet, dan stuurt hij hem radicaal weg: volgende! 

Let op: deze oefening gaat dus niet over aansluiten bij gedrag, of over het overbruggen van stijlen, maar over het speels verkennen van de verschiillende stijlen. 

Je kunt halverwege de opdracht wijzigen: in plaats van zijn stijl te kopiëren, moeten deelnemers nu gedrag kiezen dat volgens het model een effectieve reactie is op de stijl van de uitsmijter.
 

Nabespreken op

  • De gedragsstijlen
  • schakelen tussen stijlen
  • Voorkeursstijlen van deelnemers.

Bron

GITP Development & Training.

Deze werkvorm wordt u aangeboden door acteursbureau Kapok.