door acteursbureau Kapok

De Stemmingsmeter

geen afbeelding beschikbaar legenda

Hoe lang

duur:deze werkvorm heeft geen tijdsduur tijd naar keuze

Groepsgrootte

aantal deelnemers naar keuze aantal deelnemers naar keuze

Wie doet mee?

aantal deelnemers naar keuze groepsvorm naar keuze

Wat

Deelnemers beelden uit hoe ze zich verhouden tot de training

Hoe

Zorg ervoor dat tafels en stoelen aan de kant staan zodat er veel vrije bewegingsruimte is. Zet een stoel in de het midden van de ruimte. Leg aan de deelnemers uit dat de stoel symbool staat voor de training of bijeenkomst.
Vraag daarna aan de deelnemers om op een plek ten opzichte van die stoel te kiezen - en daarbij een houding aan te nemen die uitdrukking geeft aan hun gedachten en gevoelens over de training of bijeenkomst. Moedig ze aan om echt expressief te zijn: "Gebruik je gezicht, je schouders en armen tot en met hoe je je voeten op de grond zet. Sta je voorover of achterover, of misschien wel helemaal omgedraaid? Wat doe je met je handen? Maak het gerust wat groot!"

Laat het zoeken niet te lang duren, omdat het fysiek zwaar kan zijn om de houding vol te houden. Kondig aan dat je de meting gaat doen in 3,2,1 -....

Laat mensen ontspannen, maar vraag ze wel nog even op hun plek te blijven staan.
Dan loop je op diverse mensen af en interview je ze even over welke gedachte ze in hun hoofd hebben en wat ze voelen.

Varianten

Laat de helft van de groep hun houding en positie vast houden, en nodig de anderen uit om langs te gaan en kort te interviewen. Wissel daarna om.

Let op

In bijeenkomsten waar weerstand is werkt de oefening ook heel goed om die weerstand boven tafel te krijgen, en eventueel bespreekbaar te maken. Let er daarbij dan goed op dat niet alle aandacht eenzijdig naar de 'positieve' of 'negatieve' houdingen gaat.

Bron

Lex Mulder

bladeren op alfabet
Deze werkvorm wordt u aangeboden door acteursbureau Kapok.