door acteursbureau Kapok

De Roos van Leary III

geen afbeelding beschikbaar legenda

Hoe lang

duur:deze werkvorm heeft geen tijdsduur tijd naar keuze

Groepsgrootte

aantal deelnemers naar keuze aantal deelnemers naar keuze

Wie doet mee?

aantal deelnemers naar keuze groepsvorm naar keuze

Wat

Modelverkenner: Gedrag roept gedrag op

Hoe

Zet met tape het kruis van de Roos op de grond, met aan de uiteinden de letters Boven, Samen, Onder en Tegen. Nodig een deelnemer (A) uit om samen met de acteur een gesprek te voeren; A gaat met zijn garagist (de acteur) in gesprek over een gepeperde rekening. De acteur neemt plaats in een kwadrant (bv Onder-Tegen), A staat buiten het kwadrant. Leg na ongeveer een halve minuut het spel stil en vraag eerst aan A zelf, en daarna aan de observatoren in welk kwadrant het gedrag van A thuishoort. Laat ze het zo concreet mogelijk benoemen.
Plaatst A in het passende kwadrant en laat het spel verdergaan. Na een halve minuut verlaat de acteur zijn kwadrant en neemt plaats in een ander kwadrant (bv Samen-Boven) en speelt van daaruit verder. Waarschijnlijk verandert er iets in de interactie tussen hem en A en verandert het gedrag van A ook.
Leg de actie stil en vraag A wat hem is opgevallen. Waarschijnlijk geeft hij aan dat hij wel een verschil merkte en dat het gek voelde om zijn gedrag vol te houden. Betrek de kijkers bij de nabespreking en koppel hier theorie aan over de interactie tussen de kwadranten: gedrag roept gedrag op.
Vraag A om het spel weer op te pakken en geef hem de kans om zelf eens bewust van kwadrant te wisselen, om te zien wat dat doet met de interactie.
Geef daarna anderen de kans om A's rol over te nemen en doorloop met hen dezelfde werkwijze.

Mogelijke scènes:

  • vraag de aannemer (acteur) of hij een zacht prijsje voor je wil maken bij je verbouwing
  • bespreek met je collega (acteur) dat hij bij jou de laatste vergadering steeds onderbrak.

Leestip

Beïnvloed anderen, begin bij jezelf. Over gedrag en de Roos van Leary. Bert van Dijk, Thema, 2007.

Bron

anonymus

Deze werkvorm wordt u aangeboden door acteursbureau Kapok.