door acteursbureau Kapok

De Kat is Dood

geen afbeelding beschikbaar legenda

Hoe lang

duur:15  min. 15 min.

Groepsgrootte

tot 12 deelnemers tot 12 deelnemers

Wie doet mee?

pleniar plenair

Wat

Contact maken in 6 stappen

Hoe

Vertel de deelnemers met veel gevoel het volgende verhaaltje: stel je voor, jij hebt een dochtertje van 6, Emma. Emma heeft een poesje, Vlekkie, waar ze dol op is. Als je op een ochtend naar je werk gaat, zie je Vlekkie dood op straat liggen, overreden door een auto. Je vertelt Emma het slechte nieuws. Ze is ontroostbaar en jij en je partner hebben het er ook moeilijk mee. Samen begraven jullie Vlekkie liefdevol in de tuin en brengen Emma naar school, waar de juf zich over haar ontfermt. Daarna ga je naar je werk.
Je stapt zo je kantoor binnen, dat je deelt met Rene (= acteur). Vertel hem het verhaal. Als Rene niet reageert zoals jij wilt, mag je ‘stop’ zeggen en hem één tip geven.

De oefening gaat in 6 stappen, doe iedere stap met een andere deelnemer.

Acteursinstructie.

Maak een papiertje met het telefoonnummer van een klant.

Stap 1:

Als de deelnemer (A) zijn verhaal vertelt, reageer je niet. Je bent druk aan het werk. Geef hem een briefje en vraag hem snel iemand te bellen. Daarna ga je weer door met je werk. Als A ‘stop’ zegt, vraag je naar de reden en om één tip. Let op dat de tip concreet gedrag betreft. Waarschijnlijk zegt hij dat je hem aan moet kijken.

Stap 2:

als B begint, kijk je hem aan, verder niets. Geef hem het papiertje. Als B ‘stop’ zegt, vraag je opnieuw naar de reden en een tip. (Het helpt om een beetje te teasen: “Ik heb je toch aangekeken?”). Waarschijnlijk krijg je nu de opdracht om te hummen en te knikken.

Stap 3:

kijk C aan, hum en knik. Kijk of je nog iets over het telefoontje kunt zeggen. Ook C zal stoppen. Waarschijnlijk vragen ze je om vragen te stellen.

Stap 4:

kijk D aan, knik, hum en stel feitelijke vragen: hoe oud is Emma; waar lag Vlekje precies; hoe diep is het grafje, etc? Vaak stopt D met de opmerking dat die vragen niet relevant zijn: “Ik heb emoties heb en die wil ik vertellen”.

Stap 5:

Ga in op de emoties van E, maar ga er mee aan de haal: maak ze groter, begin over je eigen hond die dood is, etc. Natuurlijk stopt E; "je moet afstemmen op mijn emoties en je eigen verhaal buiten beschouwing moet laten".

Stap 6:

probeer alle tips goed uit te voeren. Kijk F aan, hum, knik, stel wat feitelijke vragen, maar besteedt ook aandacht aan de onderliggende emoties, etc. Pas als F zijn verhaal kwijt is, vraag je of hij vandaag kan werken. Zo ja: kom alsnog met het briefje en vraag hem of hij de klant wil bellen…..
 

Bron

Johann Glaubitz

bladeren op alfabet
Deze werkvorm wordt u aangeboden door acteursbureau Kapok.