door acteursbureau Kapok

De Dramadriehoek

geen afbeelding beschikbaar legenda

Hoe lang

duur:30  min. 30 min.

Groepsgrootte

25+ deelnemers 25+ deelnemers

Wie doet mee?

pleniar plenair

Wat

De drama-driehoek verkennen

Hoe

A en B spelen een scène tussen twee vrienden, René en Guus. Leg uit dat René al acht maanden werkeloos is en vraag ze te kijken hoe het gesprek gaat.
A speelt René als slachtoffer, B speelt Guus als redder. René vraagt Guus vol zelfbeklag om hulp: “Waarom lukt het me nou niet om een baan te vinden?” Redder Guus komt met allerlei goedbedoelde adviezen en tips, die slachtoffer René één voor één van de hand wijst: “Nee, dat heb ik al gedaan, dat werkt niet; dat kan ik toch niet, daarvoor ben ik te oud, dat lukt niet.”
Dit frustreert redder Guus, die langzaam aanklager wordt: "Zo gaat het niet lukken. Jij wilt je gewoon niet laten helpen!". Vervolgens kan slachtoffer René 2 kanten op: óf hij duikt nog dieper in de slachtofferrol: "Oh, nou heb ik jou ook nog boos gemaakt, ik kan ook niks", óf hij wordt ook aanklager en de scène eindigt in ruzie: "Die adviezen van jou slaan nergens op. Jij snapt er niets van".

Vraag de deelnemers om Guus te helpen: hoe kan hij voorkomen dat dit zo eindigt? Leg uit dat je de scène nog een keer speelt en dat ze op elk moment 'stop' kunnen roepen om Guus een tip te geven. Ze mogen René geen tips geven. Vervolgens regisseren de deelnemers Guus en -via Guus- René naar posities waarin ze als volwassenen de werkeloosheid van René bespreken.

Nabespreken op

  • hoe werkt de drama-driehoek; hoe kom je erin?
  • hoe blijf je er uit?
  • hoe kom je er uit als je erin zit?

Bron

Paul Devilee.

bladeren op alfabet
Deze werkvorm wordt u aangeboden door acteursbureau Kapok.