door acteursbureau Kapok

Aap Noot Mies

geen afbeelding beschikbaar legenda

Hoe lang

duur:deze werkvorm heeft geen tijdsduur tijd naar keuze

Groepsgrootte

aantal deelnemers naar keuze aantal deelnemers naar keuze

Wie doet mee?

aantal deelnemers naar keuze groepsvorm naar keuze

Wat

Een verzonden boodschap is nog geen ontvangen boodschap. Doorgeef spelletje.

Hoe

Ga met de deelnemers in een kring staan.
Ronde 1: Het eerste onderwerp is 'dieren'. Iedereen onthoudt zijn eigen dier én na wie hij aan de beurt is. Als spelleider begin je: kijk iemand (B) aan en zeg bv ´Hond´. B kijkt C aan en zegt b.v. ´Stier´. Als iedereen geweest is, herhaal je het rondje om te oefenen met deze volgorde.

Ronde 2: Gelijk aan ronde 1, alleen is het onderwerp nu 'fruit' en begint B. Het fruit gaat de kring rond, maar in een andere volgorde. Herhaal ook dit rondje een keer.

Ronde 3: Idem, maar nu met automerken. C start; de volgorde is weer anders.

Tot slot ga je deze drie onderwerpen 'mengen'. Jij start met de dieren. Na een paar dieren start B met het fruit en weer even later C met de auto's.

Het loopt waarschijnlijk al snel spaak met het doorgeven. Start dan van voren af aan. Geef na een aantal vastlopers extra instructies: laat de zender eerst oogcontact maken alvorens iets te noemen; laat de ontvanger met een 'dankje' bevestigen dat hij de zender gehoord heeft.

Aandachtspunt:

De zender is verantwoordelijk voor het doorgeven. Dus als de ontvanger de boodschap niet goed ontvangt is het aan de zender om zijn boodschap nogmaals aan te bieden.

Nabespreken op

  • Wanneer stokt het?
  • Wanneer lukt het om door te gaan?
  • Wat kun je nog meer doen om je boodschap aan te laten komen?

Variant

De vierde ronde: Je herhaalt ronde 1, de dierentuin dus, alleen nu loopt de zender naar zijn ontvanger, noemt het dier en neemt de plek van de ontvanger in. Die loopt door naar de volgende, zegt zijn dier en neemt zijn plek in, etc. Wanneer dit een tijdje loopt voeg je weer ronde 2 en 3 toe maar deze zonder loopbeweging.
Deze variant zorgt voor extra dynamiek omdat deelnemers niet meer op vaste plaatsen staan; zenders moeten dus hun ontvangers zoeken en nadrukkelijker contact maken voordat ze hun 'boodschap' kwijt kunnen. 

Bron

Kamille Kres

Deze werkvorm wordt u aangeboden door acteursbureau Kapok.