door acteursbureau Kapok

Werkvorm van de maand

Iedere maand zetten we één werkvorm in het zonnetje. Met de nieuwsbrief krijg je 'm iedere maand vanzelf in je mailbox!

Januari 2015

Wat is een model?
Een sterke vereenvoudiging van de werkelijkheid, zeg je misschien. Op een catwalk lopen dus diverse sterke vereenvoudigingen van de werkelijkheid heen en weer. Zodat je al je aandacht kunt richten op datgene waar het allemaal om draait: hoe ze eruit zien. Het begint gewoon allemaal bij de uiterlijke schijn. Want als je zo'n lekker model een tijdje onbeschaamd hebt zitten bekoekeloeren, bestaat de kans dat je in de ban raakt van dat model. Het zou zelfs kunnen dat het model je begint aan te spreken! Wij kennen zelfs mensen die op die manier een heel betekenisvolle relatie met een model hebben gekregen.

Werkvorm van de maand: De Modellen Catwalk
Na dit verhaal hoef ik natuurlijk niets meer te zeggen: Bekijk m eens...

December 2014

Is Sinterklaas een Tibetaan? (Nee, maar we kunnen wel van allebei wat leren.)
Voordat ik je dat uitleg eerst even wat context, want ben jij ook zo druk? Het volgende jaar komt er alweer aan, maar ik ben met dit jaar nog niet eens klaar. Er is nog van alles te doen en af te ronden naast dat er alweer zaken opgezet en voorbereid moeten worden. Oké, dat is niet echt anders dan in de rest van het jaar, maar het voelt toch wat opgejaagd in de decembermaand. Als ik om me heen kijk ook, - iedereen is druk. En en dan moeten er ook nog gedichtjes en surprises gemaakt! Gekkenwerk. Jahaa, denk je, schiet op, ik heb het druk! Kom nu maar to-the-point: Is Sinterklaas nou een Tibetaan of niet?
Om kort te gaan: Nee. Maar het is wel een relaxte vent vinden jullie niet? Als je m zo ziet, op pad met zijn pieten, altijd een rijmpje paraat; hij blijft eigenlijk steeds de rust zelve. Terwijl dit voor de Sint toch óók de drukste tijd van het jaar is! 'Hoe doét hij dat?' - denk ik dan... En nu komt het: de Sint gebruikt onze werkvorm van de maand! Daarmee bewaart hij zijn innerlijke rust en blijft hij in balans. En die werkvorm van de maand is: Pantoumen. Een Tibetaanse methode om je gedachten te ordenen. Gek genoeg leest een Pantoum als een gedicht. Dus je voelt 'm al: de Sint is weliswaar geen Tibetaan, maar voor Tibetaanse methodes haalt hij in ieder geval zijn neus niet op. En jij of je cursisten kunnen nu ook snel tot de kern komen middels de
werkvorm van de maand: Pantoumen
Ik kan er zelf nog iets van leren. Met dank aan alle Tibetanen - en Lucia Bomert die met deze werkvorm voor Sinterklaas speelde.

November 2014

Is je opgevallen dat we in een wereld leven waarin echt alles kan? Paar voorbeeldjes:
De fransen houden zich niet aan de begrotingsafspraken, maar dat kan van Brussel.
Google ontwikkelt een computer die leert als het menselijk brein. Dat kan.
De zorgpremie gaat dit jaar omlaag. Omdat het kan.
Alles kan. Geen wonder dat je cursisten steeds veeleisender worden! Maar daar blijf jij rustig onder natuurlijk, want jij hebt op werkvormen.info de nieuwe werkvorm van de maand tot je beschikking. Het forum: U vraagt wij draaien. Probeer m uit, en geef er je eigen draai aan. Verdorie. Die werkvorm werkt zo goed, straks kunnen je cursisten alles zelf!
En dan? Alles kan.

Oktober 2014

De Formule1 heeft 't. De snelheid, de glamour: Max Verstappen wordt een Superster. Wij gunnen het iedereen: een Superster worden. Als jij een beetje tijd investeert, helpt werkvormen.info je met de werkvorm van de maand: Feedback speeddate. De snelheid, de glamour.... Je zal zien dat je ervan groeit! VRRROOEEEEEMMMMM!!!!

April 2013

Let op: Je wordt gehacked! Serieus, ook jouw systeem wordt voortdurend door malware bedreigd. Gelukkig heb jij een goede virusscanner, met een stevige Firewall. Grote kans alleen dat die Firewall niet precies doet wat jij wil, -maar dat jij precies doet wat die Firewall wil. Verbaasd? Laten we het even over je hardware hebben. En dan bedoel ik niet je tablet architectuur, of smartphone componenten, maar het platform waar jij zelf op draait. Dat schitterende stukje techniek dat het mogelijk maakt dat wanneer jij "swipe" denkt, jij "swipe" doet.
Soms denk jij echter "swipe" en kom je erachter dat je al "stomp" gedaan hebt. Hè?! Wat?! Hoe kan dat nou? Dat is je Firewall in actie.
Herkenbaar? Start dan in safe-mode het volgende tooltje op: Het automatisme van weerstand. Pas daarna de notificatie instellingen aan. Blijf je hardware monitoren. Veel succes met deze werkvorm van de maand.


Maart 2013

Het is weer lente! Net als vorig jaar natuurlijk, maar we waren zo stijf in onze sjaal en winterjas ingepakt dat het ons ontschoten was dat de seizoenen elkaar afwisselen met de regelmaat van ... eh, met de regelmaat van de seizoenen! Alles heeft een ritme gelukkig, en dat is dus maar gelijk onze werkvorm van de maand. Werp de winterse lethargie van je af met deze enerizer, en wordt weer alert en fris. Ben je al alert en fris? Dan is op je knieën slaan toch goed voor je bloedsomloop. 
 

Februari 2013

Een eervolle vermelding voor Sandor Barsony die zelfs mijn bestaan in twijfel trok, maar helaas niet het goede antwoord. Felicitaties voor Laura Hagt die trefzeker op de prijsvraag van vorige maand antwoorde "Je loog dat je loog!" Ik ga hem dit weekend bakken, de taart komt daarna zo snel mogelijk naar je toe, Laura. Goed. Deze maand is  Contact maken de werkvorm van de maand.  Sta je op afstand, of sta je de ander nabij in het contact? In deze bijzondere werkvorm krijgt je cursist visuele feedback over zoiets ongrijpbaars als 'ben ik met de ander in contact?' Probeer hem eens zou ik zeggen. Visuele feedback over je ervaringen stellen we op prijs.

Januari 2013

Omdat we ook dit nieuwe jaar weer volkomen eerlijk willen zijn zeg ik je: van de drie dingen die ik je vertel is er een gelogen!  En dat is alvast waar, dus dat maakt het een stuk makkelijker te weten waar je aan toe bent. Deze maand is True or false de werkvorm van de maand;  een fijne opwarm oefening om met je vraagtechniek te stoeien. Behalve dat je de effectiviteit van je vraagstelling test, werpt de oefening ook een verrassend licht op het mechanisme dat wanneer je iets wilt geloven, je het ook makkelijker gelooft. (of anderom natuurlijk).  Maar waar heb ik nou over gelogen? Onder de goede inzendingen verloten we een taart. Volgende maand lees je hier de uitslag!


November 2012

Je denkt er het jouwe van, maar dat hou je natuurlijk voor je. Je blijft heel professioneel en neutraal in gesprek. Maar waarom reageert je gesprekspartner dan toch zo aangebrand? Grote kans dat je je "linker kolom" helemaal niet zo goed verbergt als je denkt. Hij is voor iedereen duidelijk te lezen, en deze werkvorm van de maand helpt je om bewuster om te gaan met die stiekeme gedachten. Probeer De linker kolom eens uit en ervaar dat je van je hart geen moordkuil hoeft te maken.

Oktober 2012

Wel of geen btw verhoging doorberekenen aan je klant? Wel of geen medicijnen voor de ziekte van Pompe vergoeden? Wel of geen handhaving van de hypotheekrente aftrek? De dilemma's vliegen ons om de oren deze dagen en het is niet altijd eenvoudig je een mening te vormen. Vandaar dat we deze maand het Dilemma spel promoten als werkvorm van de maand. Nu maar hopen dat Blok en Dijsselbloem het net zo lekker aanspelen als Kapok acteurs. Wel zo leuk voor Mark en Diederik.

juni 2012

We zijn pas halverwege het jaar, maar hebben jullie ook moeite om het te blijven volgen allemaal? Er gebeurt zoveel tegelijkertijd! Tijd voor een samenvatting denk ik dus -en omdat de emoties ook hevig in beroering zijn gelijk maar een samenvatting op twee niveaus  deze werkvorm van de maand zal je weer grip geven op het leven!
A: ' GOAL!!!'
de samenvatting op 2 niveaus:
B: 'De bal ging dus het doel in, en je baalt zo te zien dat het je eigen doel was!'

 

mei 2012

Een nieuwe lente en een nieuw geluid:
de werkvorm die knalt als het buskruit
van de vuurpijl klap,
Simulatie zonder aanloop als laatste trainings stap.
(vrij naar H.Gorter)

Ik wil deze werkvorm van de maand van harte aanbevelen om je cursisten nog net dat laatste stapje te laten zetten en succes te laten hebben. En ze extra focus bieden kan geen kwaad met de lente in hun bol!

april 2012

Het is weer de tijd van jonge vogeltjes in de nesten en lammeren in de wei. Ze kwetteren en mekkeren dat het een lieve lust is, en de oplettende luisteraar hoort ze roepen: Hallo! Hallo! Hier ben ik!  Maar... klinkt dat gekwetter en gemkker dan blij, opgewonden, hongerig, verontwaardigd of uitgelaten?
Om dat onderscheid te kunnen maken is de werkvorm van de maand: Hallo! Hier ben ik! Een geweldige oefening over inhoud en betrekking.

maart 2012

Er moeten nog veel meer miljarden bezuinigd worden dan we al dachten, de economie koelt af tot het vries-punt in een sfeer van verwijten en ondertussen luistert niemand naar dat gouden idee dat jij hebt om er weer bovenop te komen! Deze maart is  werkvorm van de maand: de Dramadriehoek Een oefening om te onderzoeken hoe dat ook al weer werkt, hoe je eruit blijft of- als je er dan toch midden in zit- hoe je er zo snel mogelijk weer uit komt! (n.b: Geen nood! Volgende maand is het al lente!)  

februari 2012

De F zit weer in de maand! Dus labello op je lippen, sjaal om muts op en wanten aan, extra anti-vries in je auto en terwijl Friesland zich dus op maakt voor een elfstedentocht schieten wij te hulp met de nieuwe werkvorm van de maand: Schakelen met IPIE
-U rijdt de elfstedentocht?
-Ja, is het de bedoeling dat ik hier bij u stempel?
-Zo, u komt maar gelijk ter zake.. ff een babbeltje met de ijsmeester zit er niet meer in?
-Luister, u kunt wel gekwetst gaan staan doen, maar ik wil die andere 10 steden graag déze winter nog doorschaatsen!

Waarom Schakelen met IPIE voorstellen in een training?

  • Het is een klassieker
  • De condities zijn er optimaal voor
  • Het is alweer zo lang geleden dat je hem deed
     

december 2011

"Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe." Met dat deuntje in je hoofd kan je ook wel eens te lief en zoet blijven, en dan lukt het niet altijd om te krijgen wat je wilt. Daarom is in december Assertiviteit de werkvorm van de maand. Je hebt nog een paar dagen om te oefenen met niet te stout, niet te zoet en er niet langer omheen gedraaid: maar gewoon lekker zeggen wat je wil hebben op het heerlijk avondje!

november 2011

De dagen worden korter, de bladeren vallen van de bomen en het jaar begint op zijn eind te lopen. En hoe loop jij er ondertussen bij? Sjok je rond als een oude ezel, of zit er nog veerkracht in je tred? Hebben je armen nog die energieke zwaai? Deze november is het loopje iii onze werkvorm van de maand. Een fijne manier om de vaart erin te houden in deze turbulente tijden!

oktober 2011

Ik denk al een maand, wat zal nu voor oktober een goede werkvorm van de maand zijn? En laat ik zorgen dat ik daar goed op tijd toch een besluit in neem. En in alle drukte, veel te doen -weinig tijd om het in te doen- schiet zoiets er dan toch snel bij in…
Tijd voor MINDFULLNESS!
Vandaar dat ik zonder verdere omhaal deze maand Het hier en nu aanbeveel. Ik had er al veel baat bij.

september 2011

De vakantie is zo'n beetje voorbij, we gaan weer aan de slag. En om de vaart er gelijk in te zetten deze keer als werkvorm van de maand Allemaal tegelijk oefenen. Hoe hardnekkig de vakantie loomheid ook bleef hangen, hiermee breng je je training zonder twijfel weer up-to-speed!
 

juli 2011

En dan is het voluit zomer! Daarom hebben we deze maand een verrassende werkvorm voor je: Zon Zitten. Je hebt bij deze oefening niet per se een acteur nodig (mag wel voor de gezelligheid), maar een zonnetje is vereist. Omdat Nederlands weer niet altijd even betrouwbaar is geven we je 2 maanden de tijd om met deze werkvorm aan de slag te gaan. In september krijg je van ons weer een nieuwe werkvorm van de maand.
 

juni 2011

De maand juni is de maand voor Gedachtenballon als de werkvorm van de maand. Je kunt de Gedachtenballon bijvoorbeeld inzetten om met communicatie niveaus te oefenen. Maar hij is ook geschikt in rollenspellen waarin je meer inzicht wil krijgen of geven in de overwegingen achter de gesproken taal. Inzicht krijgen? Jawel, want niet alleen de acteur kan een gedachten ballon oplaten, de cursist helpt het soms ook!
 

mei 2011

Deze maand is Doe het eens fout de werkvorm van de maand. Het is een werkvorm waarin je met veel plezier ontdekt hoe het wèl moet, door het zo fout mogelijk te doen. Hij is heel geschikt bij thema’s als: slechtnieuws gesprekken, omgaan met weerstand, agressie of functionerings gesprekken. En let daarbij speciaal op de eerste variant: door eerst in subgroepen te buzzen worden de foute voorbeelden alleen maar leuker!
 

april 2011

In april is werkvorm van de maand de Stoelencarrousel. Het is een bijna kermis achtige werkvorm en ik ben er razend enthousiast over. Iedereen doet namelijk mee, en voor je het weet staat de damp op de ramen. Met maar 1 minuut op de hotseat, en de hulplijnen die je mag gebruiken, durft iedereen het experiment aan!

Deze werkvorm wordt u aangeboden door acteursbureau Kapok.